România poate beneficia în continuare de fondurile europene dedicate coeziunii economice şi sociale, deşi au existat propuneri din partea unor politicieni din Europa Occidentală de a îndrepta cea mai mare parte a fondurilor destinate coeziunii spre rezolvarea unor probleme precum cea a migraţiei. Comisarul european Corina Creţu a declarat că România va avea fonduri destinate coeziunii mai mari cu 10 la sută în perioada 2020 – 2027. Ea însă a atras atenţia că autorităţile de la Bucureşti trebuie să depună mai multe proiecte şi a dat ca exemplu infrastructura de transport.
Comisarul european pentru Dezvoltare Regională a mai afirmat că fondurile europene pot fi folosite şi pentru construirea unor autostrăzi precum cea dintre Sibiu şi Piteşti sau Autostrada Montana, care ar urma să lege Moldova de Transilvania. Ea a declarat că banii europeni din actualul exerciţiu financiar ar putea fi utilizaţi pentru a realiza toate studiile tehnice necesare, iar fondurile europene din următoarea perioadă de programare ar putea fi folosite pentru a finanţa lucrările efective. De asemenea, Corina Creţu a spus că îşi doreşte proiecte de calitate, care să aibă un impact real asupra vieţii oamenilor.
Comisarul european Corina Creţu a mai amintit faptul că autorităţile române au realizat cu întârziere proiecte importante din domeniul infrastructurii medicale. De exemplu, studiile de fezabilitate pentru viitoarele spitale regionale de urgenţă din Cluj şi din Iaşi au fost finalizate abia acum, deşi ele trebuiau să fie terminate în anul 2016. Studiul de fezabilitate pentru spitalul regional din Craiova urmează să fie finalizat în curând. În domeniul absorbţiei fondurilor europene destinate agriculturii, România stă mult mai bine a declarat comisarul european Phil Hogan.
”Există criterii stricte legate de calitate în domeniul fondurilor care pot fi folosite. România, în domeniul fondurilor pentru dezvoltare rurală şi agricultură, are una dintre cele mai înalte rate de absorbţie din Uniunea Europeană: 42 la sută şi au mai rămas trei ani pentru absorbţie. Sunt încrezător că toţi banii vor fi folosiţi şi că autorităţile române vor avea grijă ca, din punct de vedere al calităţii acestor proiecte, să fie respectate cele mai înalte standarde”, a declarat comisarul european pentru Agricultură.
De la aderarea sa la Uniunea Europeană şi până acum, România a absorbit fonduri europene în valoare de 45 de miliarde de euro. Astfel, România se numără printre beneficiarii cei mai importanţi ai politicilor şi investiţiilor europene.